Bento boxen

Datum: juli 5, 2021
Categorie: Voeding en gezondheid
bento-boxen-afbeelding-03

Samenvatting Artikel

Een Bento box is een portie eten die eenvoudig thuis kan worden bereid of snel bij een foodtruck kan worden gekocht. Het is een traditionele Japanse lunch die zowel gezond als lekker is. Volgens de traditionele Japanse wijze wordt een Bento box in vaste verhoudingen ingedeeld. Zo vormen vlees, rijst en groenten de belangrijkste onderdelen van een Bento box. Echter, een Bento box kan met van alles gevuld worden. Tegenwoordig zien we ook vaak dat een Bento box uit een volledige westerse maaltijd kan bestaan, zoals de klassieke Hollandse pot met aardappels, vlees en groenten. In dit artikel zullen wij u nader toelichten wat een Bento box precies is. 

Geschiedenis van de Bento box

In vroegere tijden werden Bento boxen voornamelijk geconsumeerd door arbeiders. Zij maakten de avond voor hun werk een gedroogde maaltijd klaar die makkelijk mee naar werk kon worden genomen. De eerste observatie van dit fenomeen dateert al uit de 12e eeuw. Het concept werd zo goed ontvangen dat reizigers het overnamen. Al snel werd het razend populair in Japan om een Bento box als lunch te eten. Het eerste concept was vrij eenvoudig en bestond voornamelijk uit sushi en rijst verpakt in bamboe, maar later werden er veel uitgebreidere varianten aan toegevoegd met vlees en groenten. Tegenwoordig zijn Bento boxen niet alleen populair in Japan en de omliggende landen, Amerika en Europa zijn ook dol op de Bento box.                                                                                                                                                                                       

Hoe ziet een traditionele Japanse Bento box eruit?

De Bento box die u in België kent komt waarschijnlijk van de supermarkt of een restaurant. Maar in Japan is het heel gebruikelijk dat men zelf een Bento box maakt voor de lunch. De belangrijkste ingrediënten die in een Bento box zitten zijn: 

  • Rijst: rijst is een belangrijk onderdeel van de Bento box. Er wordt altijd iets met koolhydraten toegevoegd aan de Bento box. Soms wordt de rijst vervangen door aardappels of brood. 
  • Vlees of vis: proteïne horen thuis in een Bento box, daarom vindt u altijd wel iets van vlees of vis in een Bento box. Echter, veel mensen zijn tegenwoordig ook vegetariër, hierdoor vindt men tegenwoordig ook vegetarische Bento boxen. 
  • Groenten en fruit: Bento boxen zijn erop gericht om een gezonde lunch te voorzien. Daarom zijn groenten en fruit essentiële onderdelen van de Bento box. 

Een Bento box is niet alleen heel gezond, hij is ook nog eens super lekker. Wil je ook graag een Bento box bestellen en ervaren hoe lekker en gezond hij is? Bestel dan jouw persoonlijke Bento box bij Hinaichi Bento.