Populaire Franse wijnstreken

Datum: april 2, 2021
Categorie: Voeding en gezondheid
Franse wijnen

Samenvatting Artikel

Populaire Franse wijnstreken

Grote liefhebbers van wijn zullen zeker bekend zijn met Franse wijnen. Frankrijk kent diverse wijnstreken en produceert hoogwaardige wijnen die verkocht worden over de hele wereld. Ook zijn ze de grootste wijnproducent ter wereld. Het begon met de Romeinen, die de wijnproductie naar Frankrijk brachten. Hierdoor heerst er een eeuwenoude wijncultuur in Frankrijk. Elke Franse wijnstreek produceert andere wijnen met andere kenmerken. Een grote variatie aan klimaten zorgt ervoor dat het land een grote variëteit aan wijnen kan produceren. In dit artikel gaan we de grootste Franse wijnstreken uitlichten. 

Bordeaux

Bordeaux is een van de populairste wijnstreken ter wereld en produceert veel kwalitatieve wijnen. De Bordeaux wijnstreek stond oorspronkelijk bekend om de productie van witte wijnen, maar de rode wijnen uit de streek zijn gestegen in populariteit. Hier worden de bekende wijnen Cabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc en Malbec geproduceerd. Deze worden wereldwijd gewaardeerd door een groot publiek.

Bourgogne

De meest verfijnde wijnen ter wereld komen uit Bourgogne. De wijnstreek ligt in het oosten van Frankrijk en heeft wijngaarden aan beide kanten van de Saône rivier. De bekendste druivensoorten uit deze streek zijn Pinot Noir en Chardonnay. Ook kent Bourgogne meerdere subregio’s, waaronder Chablis, Côte de Nuits, Côte de Beaune en Mâconnais.

Champagne

Wellicht de bekendste wijnstreek in Frankrijk is Champagne. Het is gelegen in het noorden van Frankrijk en heeft een koel klimaat, waardoor er kwalitatieve mousserende wijnen geproduceerd kunnen worden. Champagne kent een aantal bekende druivensoorten, zoals Chardonnay, Pinot Noir en Pinot Meunier. Dit is niet vreemd, omdat deze druivensoorten gecombineerd worden om de Champagne te produceren die we zo lekker vinden. Het grootste voordeel ervan is dat het goed samen gaat met vrijwel elk gerecht. 

Elzas

In het noordoosten van Frankrijk bevindt zich de Elzas wijnstreek. Het grenst aan Duitsland en kent een koel klimaat. De wijnstreek staat voornamelijk bekend om de Riesling wijn. Deze wijn wordt wereldwijd gedronken en heeft een zoete smaak. Een andere bekende wijn is de Gewürztraminer, wat een droge wijn is met een zoete smaak. De druiven uit deze streek rijpen laat, waardoor ze ook later in het jaar geoogst worden. 

Loire

Een andere grote wijnstreek in Frankrijk is de Loire. De wijnstreek strekt zich uit langs de Loire rivier en is opgesplitst in kleinere subregio’s. Elke regio heeft zijn eigen wijn en specialiteit. Een van de populairste wijnen uit dit gebied is Sauvignon Blanc en wordt gemaakt van de Sancerre druif. Ook worden de Chenin Blanc en Cabernet Franc wijnen geproduceerd in deze streek. 

Meer weten over Franse wijnen?

Naast Frankrijk, zijn er nog veel andere bekende wijnlanden en -streken. Zo zijn Italië, Spanje en Zuid-Afrika ook goede wijnlanden. Meer weten over de andere wijnlanden? Houd dan Startup24 in de gaten voor nieuwe artikelen!