Koffiebonen

Datum: maart 24, 2021
Categorie: Voeding en gezondheid
Koffiebonen

Samenvatting Artikel

Koffiebonen: gebrand en ongebrand

Velen drinken dagelijks koffie. Of dit nu voor de smaak is of voor de cafeïne, een goed kopje koffie wordt door iedereen gewaardeerd. U kunt verschillende koffiebonen vinden met diverse smaken, maar de meest voorkomende zijn Arabica en Robusta. De Robusta koffiebonen zijn bitter, terwijl de Arabica koffiebonen juist wat milder van smaak zijn. Daarnaast heeft u ook de keuze tussen gemalen en ongemalen koffiebonen, of gebrande en ongebrande koffiebonen. In dit artikel gaan we dieper in op de gebrande en ongebrande koffiebonen. Lees snel verder!

Ongebrande koffiebonen

Ongebrande koffiebonen zijn rauwe bonen. Een koffieplant groeit steenvruchten, waar een dikke en harde pit in zit. Deze pit gebruiken we voor de koffiebonen. Ze zijn groen en voelen hard aan. De bonen worden niet verhit, zodat de cafeïne, antioxidanten en chlorogeenzuur worden behouden. Deze voedingsstoffen zorgen voor een snelle stofwisseling en vetverbranding. 

De geur en smaak waar we koffie normaliter mee associëren, zullen niet aanwezig zijn bij ongebrande koffiebonen. Voor iemand die alleen de cafeïne boost wil is dit ideaal. Ook kunt u ongebrande koffiebonen kopen om het thuis of in uw café zelf te branden. Zo kunt u elke dag vers gebrande koffiebonen gebruiken voor een lekker kopje koffie. Bent u van plan om het in uw café te branden? Dan zal een heerlijke koffiegeur zich verspreiden door de ruimte.

Gebrande koffiebonen

Gebrande koffiebonen gaan door een specifiek proces dat erg fascinerend is. Hierbij komt de typische geur van koffiebonen pas naar boven. De kleur van de bonen zal ook veranderen van groen naar bruin. De smaak van de uiteindelijke kop koffie zal beïnvloed zijn door verschillende factoren. De brandtijd, snelheid, temperatuur en brandgraad zullen allemaal invloed hebben. Ook het verpakken van de gebrande koffiebonen speelt een rol. 

Het brandproces zal eerst beginnen met de verdamping van water. Van nature bevatten koffiebonen veel water, waardoor de typische kleur nog niet te zien is. Zodra het water is verdampt, zullen de koffiebonen van groen naar bruin verkleuren. Dit wordt gedaan door de bonen in de brander te plaatsen en de temperatuur langzaam te verhogen. Eenmaal verdampt, zullen de bonen ook gaan uitzetten. De smaak- en geurprocessen zullen op gang komen en wordt ook wel de maillardreactie genoemd. Vanaf dit punt zal het vrij snel gaan. Daarnaast heeft een koffiebranderij altijd een specifiek doel. De temperatuur waarop de bonen worden gebrand zal afhankelijk zijn van het doel. Hiervoor bestaan er drie groepen: light roast, medium roast en dark roast. Deze zullen we hieronder verder toelichten.

Light Roast

Een ander woord voor een light roast is een Cinnamon Roast. De koffiebonen worden op 196 °C gebrand, waarna het roosteren al zal stoppen na de eerste ‘crack’ van de bonen. De bonen zullen een kaneelkleur hebben en het aroma zal accenten van noten bevatten. De smaak van een light roast is droog en zuur.

Medium Roast

De medium roast is wat uitgebreider dan de light roast. Het kent drie verschillende technieken: American Roast, City Roast en Full City Roast. De temperaturen kunnen verschillen tussen de 210 °C en de 225 °C. De kleur zal variëren tussen een kastanjekleur en een donkerbruine kleur. 

Dark Roast

Ook de dark roast kent drie verschillende technieken: Vienna Roast, French Roast en Italian Roast. Hierbij zullen de temperaturen tussen de 230 °C en 245 °C liggen en de kleur kan donkerbruin tot bijna zwart zijn. De smaak zal ook wat bitterder zijn dan de vorige roasts.

Meer weten over koffie?

Wilt u meer weten over koffie of andere dranken en voeding? Houd dan Startup24 in de gaten voor meer artikelen!