Besparen met zonnepanelen

Datum: augustus 3, 2021
Categorie: Huis, tuin en dier
Besparen-met-zonnepanelen-image-01

Samenvatting Artikel

In een wereld waarin de aarde snel opwarmt is het belangrijk om snel actie te ondernemen. Iedereen zal dan zijn steentje moeten bijdragen. Gelukkig is het niet moeilijk om zelf actie te ondernemen. Zo kunt u bijvoorbeeld zonnepanelen aanschaffen. Zonnepanelen staan erom bekend dat ze volledige CO2-neutraal zijn. Met zonnepanelen zorgt u er dus voor dat er minder CO2 wordt uitgestoten zonder dat u uw eigen energieconsumptie hoeft te verminderen. Bovendien kunt u ook geld verdienen met zonnepanelen. U reduceert namelijk uw energierekening en op de lange termijn kunt u zelfs geld verdienen. In dit artikel leest u meer over zonnepanelen. 

Wat kosten zonnepanelen?

Helaas hebben zonnepanelen ook een klein nadeel. De kosten van zonnepanelen kunnen namelijk vrij prijzig zijn. Over het algemeen kost een zonnepaneel ongeveer 450 euro. Een set van 10 zonnepanelen kost dan 4500 euro. Hoe meer zonnepanelen u dus koopt, des te meer geld u dus ook zal moeten betalen. Daarnaast zijn er nog diverse apparaten die u nodig hebt om de zonnepanelen goed te laten functioneren. Zo hebt u een omvormer, monitor en kabels nodig. Deze moeten ook nog eens van goede kwaliteit zijn zodat u het maximale uit uw zonnepanelen kunt halen. De investeringskosten van een set zonnepanelen zullen dus waarschijnlijk nog een stuk hoger uitvallen. 

Hoe rendabel zijn zonnepanelen? 

Als zonnepanelen dan zo duur zijn, waarom zou iemand ze dan ooit aanschaffen? Hier is een goede reden voor, want zonnepanelen leveren op de lange termijn juist geld op. Het is een eenmalige dure investering, maar na ongeveer 7 jaar heeft u al het geld terugverdiend. Dit is natuurlijk een schatting. In werkelijkheid zijn er veel meer factoren die bepalen hoelang het duurt voor de investering is verzilverd.  

De volgende punten bepalen hoelang het duurt voordat u geld begint te verdienen met zonnepanelen:

  • Het aantal zonne-uren is van groot belang. Als de zon vaak op uw dak schijnt, dan is het natuurlijk logisch dat u meer energie zult opwekken.
  • De positie van de zonnepanelen speelt ook een belangrijke rol. Panelen die op het zuiden zijn gericht zullen veel meer energie opwekken dan panelen die op het oosten zijn gericht.
  • De hellingshoek is ook belangrijk. Een hoek van 35 graden is ideaal om het maximale uit het licht van de zon te halen. Andere hoeken zullen zorgen voor een lagere opbrengst. 
  • Verder dienen de zonnepanelen in goede staat te verkeren. Maak ze daarom regelmatig schoon en zorg ervoor dat de panelen geen mankementen hebben. 

Waarom moet ik voor zonnepanelen kiezen?

Zoals u hierboven hebt kunnen lezen is het eigenlijk een logische stap om voor zonnepanelen te kiezen. U draagt namelijk bij aan een betere wereld doordat u geen CO2 meer uitstoot met uw energieconsumptie. Daarnaast verdient u op lange termijn juist geld met zonnepanelen. Het is dus een echte win-winsituatie.

Waar wacht u nog op? Stap snel over op zonnepanelen!