Bitterballen en kroketten over de wereld

Datum: september 18, 2023
Categorie: Voeding en gezondheid
Bitterballen en kroketten over de wereld

Samenvatting Artikel

Bitterballen en kroketten zijn twee populaire gefrituurde snacks uit de Nederlandse keuken, die wereldwijd steeds meer aan populariteit winnen. Deze snacks zijn gemaakt van ragout, een mengsel van vlees of vis, kruiden en bouillon, dat wordt gepaneerd en gefrituurd. Inmiddels zijn bitterballen en kroketten niet alleen in Nederland verkrijgbaar, maar ook in andere delen van de wereld. Steeds meer landen hebben hun eigen varianten ontwikkeld. In deze tekst leest u alles over de verschillende soorten bitterballen en kroketten over de hele wereld. 

De Hollandse versie

De Hollandse versie van bitterballen en kroketten is natuurlijk de oorspronkelijke variant zoals wij die kennen, die nog steeds erg populair is in Nederland en de rest van de wereld. Nederlandse bitterballen en kroketten zijn vaak gevuld met vleesragout gemaakt van rundvlees of kippenvlees, en worden gepaneerd en gefrituurd tot ze knapperig en goudbruin zijn. Een bekende Hollandse bitterbal is de Black Angus bitterbal, die is gemaakt van mals Black Angus rundvlees van hoge kwaliteit. Deze bitterbal heeft een volle smaak en is vaak te vinden op de menukaart van high-end restaurants. Een andere populaire Hollandse snack is de Old Amsterdam kroket, gevuld met een romige Old Amsterdam kaas, een pittige Nederlandse kaas met een rijke, volle smaak. Deze kroket is vaak te vinden in cafés en lunchrooms door heel Nederland.

De Japanse versie  

De Japanse versie van bitterballen en kroketten, bekend als ‘korokke’, zijn een geliefde snack in Japan en worden vaak geserveerd in restaurants, cafés en food courts. De korokke zijn gemaakt van een mengsel van aardappelpuree en vlees of vis, en zijn gepaneerd en gefrituurd tot ze knapperig en goudbruin zijn. Er zijn verschillende varianten van korokke, met diverse vullingen zoals tonijn, kip, rundvlees, groenten en kaas. Een populaire variant is de ‘kani korokke’, gemaakt met krabvlees en aardappelpuree. Deze variant wordt vaak geserveerd met een wasabi-mayonaise of een sojasaus. Een andere populaire variant is de ‘cream korokke’, gevuld met bechamelsaus en gehakt of garnalen. Deze variant heeft een romige smaak en is een favoriet onder kinderen en liefhebbers van zachte texturen.

De Spaanse versie

De Spaanse versie van bitterballen en kroketten staat bekend als ‘croquetas’ en is een geliefde tapas snack in Spanje. De croquetas zijn gemaakt van een mengsel van bechamelsaus en vlees, vis of groenten, en worden gepaneerd en gefrituurd tot ze knapperig en goudbruin zijn. Er zijn verschillende varianten van croquetas, afhankelijk van de regio en de lokale culinaire tradities. Een populaire variant is de ‘croquetas de jamón’, gemaakt met ham. Deze variant is een van de meest geliefde en wordt vaak geserveerd in tapasbars en restaurants. Een andere populaire variant is de ‘croquetas de bacalao’, gemaakt met gezouten kabeljauw en aardappelpuree. Deze variant heeft een heerlijke zoute smaak en wordt vaak geserveerd als voorgerecht of als tapas gerecht.

De Italiaanse versie 

De Italiaanse versie van bitterballen en kroketten is bekend als ‘crocchette’ en is een populaire snack in Italië. De ‘crocchette’ is gemaakt van een mengsel van aardappelpuree en vlees, vis of groenten. Er zijn verschillende varianten van ‘crocchette’, afhankelijk van de regio en de lokale culinaire tradities. Een populaire variant is de ‘crocchette di patate e tonno’, gemaakt met aardappelpuree en tonijn. Deze variant wordt vaak geserveerd als aperitief of als voorgerecht in restaurants en trattoria’s. Een andere populaire variant is de ‘crocchette di melanzane’, gemaakt met aubergine en kaas. Deze variant heeft een heerlijke, hartige smaak en is een favoriet onder vegetariërs en liefhebbers van Italiaans eten.

Bitterballen en kroketten zijn niet alleen een geliefde snack in Nederland, maar worden over de hele wereld in verschillende varianten gegeten. Van de Japanse korokke tot de Spaanse croquetas en de Italiaanse crocchette, elk land heeft zijn eigen draai gegeven aan deze heerlijke gefrituurde lekkernijen. Het is fascinerend om te zien hoe de bitterbal en kroket, die oorspronkelijk afkomstig zijn uit Nederland, zich hebben verspreid over de wereld en zijn geëvolueerd tot diverse smakelijke varianten.