Bitterballen

Datum: april 21, 2021
Categorie: Voeding en gezondheid
Bitterballen

Samenvatting Artikel

Bitterballen

Bitterballen zijn een traditionele Nederlandse snack die bij diverse gelegenheden worden gegeten. De naam impliceert een bittere smaak, maar dit is totaal niet het geval. “Bitter” is afgeleid van een alcoholisch drankje waarbij deze snack vroeger werd gegeten. Vandaar dus de naam “bitterbal”. 

Tegenwoordig is hier de variant “bittergarnituur” op gemaakt. Dit houdt in dat bitterballen worden gecombineerd met andere snacks. Het is als het ware een gevarieerde schaal met zowel bitterballen als andere snacks. Logischerwijs duidt “bal” op het feit dat de snack een rondvormig figuur heeft dat op een bal lijkt. 

Geschiedenis van bitterballen

De geschiedenis van de bitterbal is eeuwenoud. Al in de tijd van de Romeinen was er een volk in de betuwe dat overgebleven voedsel in brood verwikkelde en dit op het vuur legde. Echter was dit nog niet de echte bitterbal. Tijdens de Spaanse overheersing werden diverse soorten vlees en vis in brood verwikkeld en vervolgens gefrituurd. Dit was de zogenoemde broodragout. De echte bitterbal werd pas geboren tijdens de Franse overheersing. De bitterbal lijkt erg op de kroket die een stuk langer is. De kroket heeft een lange vorm en is groot, terwijl de bitterbal klein en rond is. 

Waar wordt een bitterbal van gemaakt?

De inhoud van een bitterbal is in principe hetzelfde als die van de kroket. De vulling is gemaakt van vlees, meestal rundvlees. Maar tegenwoordig zijn er ook vegetarische of andere vlees varianten. Het vlees is vermengd met ragout, wat een soort saus is die is vermengd met boter en bloem. Vervolgens worden er kruiden aan de ragout toegevoegd waarna het mengsel in paneermeel wordt gerold. Dit wordt tot een balletje gekneed waarna het kan worden gefrituurd. 

Hoe maakt u een bitterbal klaar?

Bitterballen kunnen het beste in de frituur worden bereid. Zorg ervoor dat de frituur goed warm is en het frituurvet borrelt. Doe daarna de bitterballen in de frituurpan en wacht tot ze een mooie goudbruine kleur hebben. Laat ze even afkoelen en uitlekken, want ze zijn nog warm. 

Het is ook mogelijk om bitterballen in de oven of airfryer klaar te maken. Hier zijn wel speciale bitterballen voor nodig, want de standaard bitterballen worden zacht als ze in de oven worden klaargemaakt. Doe de rundvlees bitterballen bijvoorbeeld in de airfryer voor 8 minuten op 200°C en u krijgt lekkere en krokante bitterballen. Het is niet per se gezonder om bitterballen in de oven of airfryer klaar te maken, want deze bitterballen hebben een andere samenstelling die het gebrek aan frituurvet compenseren. 

Hoe ziet een echte bitterbal eruit?

De meeste bitterballen hebben een mooi rond figuur dat ongeveer 4 centimeter in doorsnede is. De gemiddelde bitterbal weegt ongeveer 20 gram. Bitterballen worden zelden enkel geserveerd, ze worden bijna altijd in meervoud geserveerd vanwege hun kleine formaat. 

Leuke weetjes over bitterballen

  • Bitterballen zijn niet bitter, de naam bitter is afgeleid van het drankje waarbij de bitterbal wordt gegeten.
  • Bitterballen worden ook in België, Indonesië en Suriname gegeten.
  • Een bitterbal wordt traditioneel in zijn geheel in de mond gestopt.
  • Bitterballen komen oorspronkelijk uit Spanje.

Ook trek in een bitterbal gekregen?

We kunnen ons voorstellen dat u nu trek heeft in een bitterbal. Ga lekker naar de snackbar voor wat bitterballen of haal een zakje bij de supermarkt. Wilt u meer weten over eten en de ontwikkelingen rondom voeding? Houd dan Startup24 in de gaten!