Bloemen zijn door de geschiedenis heen geliefd door vele mensen. Zowel koningen van de machtigste landen als simpele ambachtsmannen waren liefhebbers van bloemen. Tegenwoordig is dit niet veel anders, bijna iedereen heeft wel een bloemsoort die hij leuk vindt. De verschillende seizoenen produceren diverse bloemen, zo staat het voorjaar vooral bekend om de productie van tulpen, terwijl ilex juist weer in december wordt geteeld. In dit artikel leest u meer over de verschillende bloemsoorten.
Snijbloemen
De meeste bloemen die u waarschijnlijk kent groeien aan een steel. Deze steel wordt direct van de plant geknipt waarna de stelen worden samengevoegd om een bos te creëren. Zulke bloemen worden ook wel snijbloemen genoemd (omdat ze dus van de plant worden afgesneden). Een aantal bekende snijbloemen zijn bijvoorbeeld chrysanten, rozen en gerbera’s. De meeste snijbloemen vereisen veel onderhoud, daarom is de teelt van snijbloemen vrij intensief. Het is dus gunstig om snijbloemen te verbouwen op plekken met een gunstig klimaat voor de teelt van bloemen. In België en Nederland is het klimaat net iets te zacht, daarom worden snijbloemen hier vooral in kassen gekweekt. Op 24Flower kunt u alles over snijbloemen lezen.
Kunstbloemen
Kunstbloemen zijn tegenwoordig super populair. Ze hebben een aantal voordelen die hen aantrekkelijker maken dan conventionele bloemen. Ten eerste vergen kunstbloemen heel weinig onderhoud. Ze hebben geen water nodig, de bladeren vallen niet uit en ze hebben geen zonlicht nodig. Daarnaast verwelken kunstbloemen niet, ze zijn namelijk van kunststof gemaakt wat ervoor zorgt dat kunstbloemen voor eeuwig houdbaar zijn. Verder bieden kunstbloemen een oplossing voor mensen die allergisch zijn voor bepaalde bloemen, nu kunnen ook zij deze bloemen in huis halen. Het enige nadeel is dat kunstbloemen niet de lekkere geur van echte bloemen bij zich dragen.
Droogbloemen
Tegenwoordig is het ook populair om bloemen te drogen. Bijna alle bloemen kunnen worden gebruikt voor een droogboeket. Lees hier welke droogbloemen geschikt zijn voor een droogboeket. Verschillende bloemisten zijn gespecialiseerd in het maken van droogbloemen. Het is een relatief eenvoudig proces. De bloemen worden gebundeld en op hun kop gehangen. Vervolgens duurt het een paar dagen voordat de bloemen helemaal droog zijn geworden. Daarna wordt het bosje in een vaas bewaart waarin de droogbloemen ongeveer een half jaar goed blijven. Ook droogbloemen vergen weinig onderhoud. Zo hebben ze geen water, zonlicht en voeding nodig.
Rozen
Rozen zijn zo gewild dat ze een eigen kopje verdienen, ook al zijn het eigenlijk snijbloemen. Over de hele wereld worden rozen gewaardeerd. Zo is het gebruikelijk om een bos witte rozen te geven op een bruiloft en ook op een begrafenis. Rode rozen worden juist weer gebruikt om de liefde voor een ander duidelijk te maken, terwijl felle kleuren als oranje en geel worden gebruikt bij feestelijke activiteiten. In België en Nederland worden elke dag verse rozen geproduceerd. Helaas is ons klimaat niet gunstig voor de groei van rozen, daarom worden de meeste rozen in kassen verbouwd.