De functie van een taxateur

Datum: augustus 10, 2021
Categorie: Dienstverlening
Taxateur

Samenvatting Artikel

Wij weten hoe lastig het kan zijn om de waarde van een huis te bepalen. U wilt bijvoorbeeld een nieuw huis kopen. Het is echt het huis van uw dromen, maar de prijs lijkt niet de kloppen. De verkoopprijs is namelijk veel hoger dan u had gedacht. Klopt deze prijs wel, of zijn er misschien verborgen extra’s die u over het hoofd heeft gezien? 

In zo een geval kan het mogelijk aantrekkelijk zijn om een taxateur in te schakelen. Een taxateur is namelijk gespecialiseerd in de waardebepaling van het huis. Hij weet precies hoe de waarde van een huis wordt bepaald en welke aspecten hier een belangrijke rol in spelen. In dit artikel leggen wij u meer uit over de taxateur. 

Waar houdt de taxateur rekening mee?

Een taxateur zuigt de waarde van een huis niet zomaar uit zijn duim. Er zijn een aantal aspecten die van groot belang zijn voor de prijs. Sommige punten hebben weinig invloed op de prijs, terwijl andere facetten de prijs sterk beïnvloeden. Gelukkig weet de taxateur precies waar hij naar moet kijken. Hieronder staan een aantal punten beschreven die invloed hebben op de prijs van een woning:

  • Een verkoper probeert vaak mankementen aan het huis te verbergen. Deze hebben namelijk een prijsverlagend effect. U zult deze mankementen zelf moeilijk kunnen spotten. Gelukkig kan de taxateur deze wel opsporen en zo de correcte prijs van de woning bepalen.
  • De buurt heeft ook een grote invloed op de prijs van een woning. Zo kunnen toekomstplannen de prijs beïnvloeden. De aanleg van een nieuw winkelcentrum maakt de buurt bijvoorbeeld aantrekkelijker, waardoor de woning in de toekomst meer waard zal worden. De taxateur houdt ook rekening met dergelijke ontwikkelingen. 
  • De omvang van de woning is ook belangrijk. Een huis met een grote woonkamer en meerdere kamers zal natuurlijk meer geld kosten. Daarnaast is een vrijstaande woning meer waard dan een appartement. Zulke aspecten worden ook meegenomen in het evaluatieproces. 
  • Verder is het bouwjaar van het huis belangrijk. Een nieuw huis zal over het algemeen meer waard zijn dan een oud huis, maar een historische woning kan soms juist meer waard zijn. Een grachtenpand uit de gouden eeuw is bijvoorbeeld heel duur. 

De bovengenoemde punten vormen voor een groot deel de waarde van een huis. Natuurlijk zijn er nog veel meer aspecten en kleine details, maar die zijn vaak moeilijk te bepalen. Exact om die reden is het handig om een taxateur in te schakelen. 

Advies op maat 

Een taxateur geeft u altijd advies op maat. Hij zal nooit een te hoge of lage prijs taxeren, want hij heeft zelf geen belang bij de prijs. De taxateur is meestal werkzaam bij een verkoopmakelaar, dus hij krijgt een vast salaris en deelt dus niet mee in de winst van de transactie. Deze premise gegarandeerd dat de taxateur altijd objectief zijn werk zal verrichten.