Kroketten

Datum: april 14, 2021
Categorie: Voeding en gezondheid
Kroketten

Samenvatting Artikel

Alles over de kroket

Een snack die wordt beschouwd als typisch Nederlands is de kroket. Echter vindt deze snack haar oorsprong in Frankrijk. Van een snelle kroket uit de muur tot een culinair hoogstandje, de kroket heeft zich ontwikkeld tot een welbekend begrip in de Nederlandse keuken. In dit artikel vertellen wij u alles over de kroket. Lees snel verder! 

De geschiedenis van de kroket 

De eerste kroket werd waarschijnlijk bereid door de kok van koning Lodewijk XIV. Hierbij werd vlees eerst gepaneerd met paneermeel en vervolgens gefrituurd. Later werd de snack ook veel gegeten onder het ‘gewone’ volk. Zij gebruikten restjes van de vorige dag als vulling voor de kroket. Deze trend verspreidde zich naar Nederland, wat de oprichting van diverse kleine snackbars als gevolg had. Eén van de bedrijven die door heel Nederland bekend is geworden als de grootste krokettenproducent is Kwekkeboom. 

Waar wordt een kroket van gemaakt? 

Het ingrediënt dat doorgaans wordt gebruikt in kroketten is rundvlees. Dit is de basis van de vulling en noemen we ook wel de rundvleeskroket. Ook zijn er kalfskroketten, goulashkroketten en vegetarische kroketten verkrijgbaar. De meesten gaan ervan uit dat de vulling van een rundvleeskroket is gemaakt van ragout, maar dit klopt niet helemaal. De vulling van een kroket bestaat uit salpicon. Dit is een mengsel van vlees en groenten. Vervolgens wordt het gerold in bloem en paneermeel en daarna gefrituurd.  

Hoe kunt u kroketten het beste bereiden? 

De beste en vaak ook lekkerste manier om kroketten te bereiden is door het te frituren. Hierbij is het belangrijk dat de frituurpan goed warm is, omdat de kroketten dan een mooie goudbruine kleur krijgen. Laat de kroketten even afkoelen en uitlekken, zodat u uw mond er niet aan verbrand. Nadat het goed is afgekoeld kunt u er lekker van smullen.  

Ook kunt u de kroket in de oven of airfryer doen. Dit is gezonder, maar zal de smaak wel veranderen. Voor de ultieme ervaring raden we aan om kroketten te frituren. 

Kroket of Croquet? 

De vraag “kroket of croquet?” kan een eindeloze discussie veroorzaken. Echter is het precies hetzelfde. Croquet is de Franse benaming die werd overgenomen in het Nederlands, maar tegenwoordig wordt kroket meer gebruikt. Om wat chiquer over te komen wordt croquet nog weleens gebruikt in restaurants. 

Leuke kroket weetjes 

  • Een gemiddelde kroket heeft een lengte van ongeveer 10,5 centimeter en een diameter van 3 centimeter! 
  • De grootste kroket gemeten in Nederland was meer dan 1 meter lang en woog zo’n 200 kilo! 
  • Tegenwoordig zijn er ook vegetarische kroketten verkrijgbaar! 

Ook zin in een lekkere kroket? 

Heeft u door deze weetjes zin gekregen in een kroket? Probeer eens de Black Angus Croquetten. Wilt u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkeling omtrent voeding? Houd dan Startup24 in de gaten.