Populaire Italiaanse wijnstreken

Datum: september 30, 2021
Categorie: Voeding en gezondheid
Populaire Italiaanse wijnstreken feature image 01

Samenvatting Artikel

Wie op zoek is naar goede wijn, zal vast bekend zijn met de populaire Italiaanse wijnen.  Italië is een land met een zeer rijke wijntraditie die ouder is dan het Romeinse tijdperk. Het zal u dan ook niet verbazen dat een aantal van de beste wijnen ter wereld in Italië worden geproduceerd.

Daar is een goede reden voor, want Italië heeft een ideaal klimaat voor de productie van goede wijnen. Het noorden van het land kent koude winters, maar warme zomers. Anderzijds kent het zuiden van het land een zeer warm klimaat, waar het in de winter nooit heel koud wordt. Hierdoor kunnen er veel verschillende wijnen door het hele land worden verbouwd.

In dit artikel leest u alles dat u moet weten over de populairste wijnstreken van Italië.

Sicilië

Als we aan deze lijst beginnen, dan mag Sicilië uiteraard niet ontbreken. Sicilië is een eiland in de Middellandse Zee en heeft dan ook een mediterraan klimaat. Dat betekend dat de zomers erg warm zijn en de winters zeer mild. Daarnaast valt er in de winter vrij veel neerslag.

De populairste druif die op Sicilië wordt verbouwd, is de Nero d’Avola. Deze druif produceert donkere wijnen die een licht zurige smaak hebben en wordt op heel Sicilië aangeplant.

Veneto

Een van de absolute toppers is natuurlijk de regio Veneto. Wie bekend is met champagne en cava zal natuurlijk ook de bekende prosecco kennen. Deze mousserende wijn wordt voornamelijk in de regio Veneto geproduceerd.

De regio heeft een gevarieerd klimaat. Zo wordt het oosten van de regio begrensd door de Adriatische Zee, terwijl het noorden wordt omsloten door de Alpen. Dit zorgt ervoor dat Veneto een uniek klimaat heeft met relatief koude winters en warme zomers. Hierdoor kunnen er verschillende wijnen worden geproduceerd.

Een bekende wijn uit Veneto naast de prosecco is de Pinot Grigio.

Piedmont

De naam van deze regio betekent letterlijk “voet van de berg”. Daar is een goede reden voor, want deze regio ligt in het uiterst noordwesten van Italië aan de voet van de Alpen. De warmte van de mediterrane zee en de koele lucht van de Alpen zorgen ervoor dat de druiven rijp en rijk worden. Het is dan ook niet gek dat een aantal Italiaanse kwaliteitswijnen uit deze regio afkomstig zijn. Denk bijvoorbeeld aan de Barolo, Barbaresco en Dolcetto.

Toscane

Toscane mag natuurlijk niet ontbreken in deze lijst en wordt gezien als het hart van Italië. Dit is waar de originele Italiaanse cultuur is ontstaan. Daarmee is Toscane ook de oudste wijnproducerende regio van Italië.

De glooiende heuvels in de regio zorgen ervoor dat het gebied perfect is voor de productie van verschillende wijnen. Een bekende wijn die in deze regio wordt verbouwd, is de Chianti. Deze wijn wordt gemaakt van de Sangiovese druif die door heel Toscane wordt aangeplant.

Emilia-Romagna

Wie op zoek is naar een wijn die goed bij verschillende gerechten past, zal vast uitkomen bij de Lambrusco. Deze wijn is afkomstig uit de regio Emilia-Romagna en is een rode mousserende wijn. Deze wijn is zeer gevarieerd, want er worden zowel zoete als zure varianten verbouwd. Daarnaast heeft het een vrij hoge zuurgraad en heeft het een nootachtige smaak. Deze wijn gaat dan ook goed samen met verschillende streekgerechten uit Emilia-Romagna.