Soorten bier

Datum: juli 13, 2021
Categorie: Dienstverlening
Soorten bier afbeelding 01

Samenvatting Artikel

De meeste mensen houden wel van een biertje. Zeker in België is bier zeer populair. Veel bekende biermerken die bieren van hoge kwaliteit brouwen zijn afkomstig uit België. Van origine komt bier uit de vruchtbare sikkel, dit is het gebied dat tegenwoordig Irak en Syrië omvat. Ongeveer 11 duizend jaar geleden ontdekte men hoe je granen kon verbouwen. Toevallig werd toen ook ontdekt hoe men bier kon maken van deze granen. De rest is geschiedenis. Het bier dat toen werd gebrouwen lijkt totaal niet op het bier dat we tegenwoordig kennen. Daarnaast is bier een zeer algemene term voor drankjes die van graan zijn gemaakt. In dit artikel ontdekt u wat de bekendste soorten bier zijn. 

Pils 

Vaak wordt de term bier zeer algemeen beschouwd. De meeste mensen bedoelen eigenlijk pils wanneer ze om een biertje vragen. Bieren als Heineken en Jupiler, en dan de standaard varianten, worden beschouwd als pils. Dit bier werd voor het eerst in de stad Pilsen te Tsjechië gebrouwen, vandaar dus ook de naam. Als je in een bar of kroeg om een biertje vraagt, zul je hoogstwaarschijnlijk een pilsje krijgen. Pils bier heeft een goudgele kleur en heeft meestal een alcoholpercentage van 5%. 

IPA

IPA (India Pale Ale) is een biertje dat origineel was gericht op de Londense markt. Het werd naar India geëxporteerd om daar de Engelse soldaten te voorzien van bier, maar er was een probleem. Normaal bier was niet lang houdbaar waardoor het de zeetocht niet overleefde. Men besloot om meer hop en alcohol in het bier te stoppen, zodat de houdbaarheid zou toenemen. Deze combinatie zorgde ervoor dat de smaak van het bier bitter werd. De smaak beviel wel en het resultaat is dat het tegenwoordig wereldwijd één van de populairste biertjes is. IPA heeft een alcoholpercentage van rond de 6%.

Blond bier 

Blond bier heeft een zeer fruitige smaak wat het één van de lichtere bieren maakt. Het alcoholpercentage verschilt meestal, maar doorgaans ligt het rond het percentage van pils. In Nederland en België wordt blond bier beschouwd als een bovengistend biertje, maar andere landen als Duitsland geven deze naam juist aan ondergistend bier. Blond bier drinkt zeer makkelijk weg en wordt vaak gebruikt als aperitief. 

Alcoholvrij bier 

Niet iedereen houdt ervan om alcohol te drinken. Soms is dit ook niet mogelijk, omdat u bijvoorbeeld moet rijden, werken of medicijnen slikt. Als u dan toch trek in een biertje heeft, dan kan het aantrekkelijk zijn om een alcoholvrij biertje te nemen. Bijna elk biermerk heeft tegenwoordig alcoholvrij pils in zijn assortiment, maar het aandeel alcoholvrije speciaalbieren neemt ook toe. Alcoholvrij bier neemt super snel toe in populariteit. 

Tripel

Tripel is een bovengistend biertje dat nog eens hergist in de fles. Er wordt extra suiker aan de tripel toegevoegd om het biertje wat zoeter te maken. Dit zorgt er dan ook voor dat een trip veel zoeter is dan de meeste andere bieren. Daarnaast zorgen de extra suikers er ook voor dat het alcoholpercentage een stuk hoger ligt. Gemiddeld heeft een tripel een alcoholpercentage van 7% tot 10%.