Soorten camera’s voor bedrijfsvideo’s

Datum: februari 14, 2023
Categorie: Dienstverlening
Bedrijfsfotografie feature image 01

Samenvatting Artikel

Er zijn verschillende soorten camera’s die geschikt zijn voor het maken van bedrijfsvideo’s. Welke camera’s geschikt zijn voor jouw situatie is afhankelijk van de specifieke eisen van de opnames. In dit artikel behandelen we enkele populaire opties. 

DSLR camera’s

DSLR camera’s zijn populair voor het maken van bedrijfsvideo’s vanwege hun grote beeldsensoren en verwisselbare lenzen. Ze bieden een hele hoge beeldkwaliteit en je hebt daarnaast veel controle over de opname-instellingen.

Er zijn wel een aantal dingen om rekening mee te houden wanneer je een DSLR-camera wilt gebruiken om mee te filmen. Zo hebben DSLR-camera’s over het algemeen geen ingebouwde microfoons. Je moet hiervoor dus een aparte microfoon aanschaffen. Het voordeel van een losse microfoon is wel dat je meer vrijheid hebt en ook zelf onder andere de kwaliteit kunt bepalen. Daarnaast zijn DSLR-camera’s wat zwaarder dan bijvoorbeeld camcorders. 

Mirrorless camera’s

Mirrorless camera’s zijn een andere populair keuze voor bedrijfsvideo’s. Ze zijn vaak kleiner en lichter dan DSLR’s en bieden ook een hoge beeldkwaliteit. Doordat ze zo licht zijn is een mirrorless camera geschikter om langer mee te filmen doordat hij minder belastend is voor de gebruiker. 

Mirrorless camera’s hebben daarnaast ook vaak een snellere autofocus dan DSLR-camera’s, waardoor ze beter presteren bij het volgen van bewegende onderwerpen. Als laatste hebben ze een elektronische live view waarop de ingestelde opties meteen goed te zien zijn. Dit kan handig zijn voor het samenstellen van bepaalde shots.

Net als DSLR-camera’s bieden mirrorless camera’s vaak veel controle over de opname-instellingen, zoals beeldsnelheid, ISO en diafragma en hebben ze verwisselbare lenzen. 

Camcorders

Camcorders zijn speciaal ontworpen voor videoproductie. Ze hebben vaak ingebouwde microfoons en lenzen, en zijn vaak eenvoudig te gebruiken.

Een groot voordeel van een camcorder is dat de meeste instellingen automatisch goed staan, er een ingebouwde microfoon in de camera zit en dat ze over het algemeen behoorlijk compact zijn. 

Een nadeel van het gebruik van een camcorder is dat je weinig vrijheid hebt, qua instellingen, qua lenzen en qua geluid. 

Action camera’s

Action camera’s zijn kleine, robuuste camera’s die vaak worden gebruikt voor het maken van actie- of outdoor video’s. Hoewel action camera’s vaak worden gebruikt voor sport- en outdoor opnamen, zijn ze ook geschikt voor andere toepassingen, zoals reisvideo’s, vloggen en dus zelfs professionele videoproductie. Ze zijn vaak waterdicht en bieden veel stabilisatie-opties. Daarnaast zijn er veel accessoires te koop waarmee je de kwaliteit van de beelden nog beter kunt maken. 

Een nadeel van deze camera’s is dat je weinig kunt instellen aan de camera zelf. Wel kun je goede, bewerkbare beelden maken en deze later op je computer optimaliseren. 

Professionele videocamera’s

Professionele videocamera’s zijn camera’s die specifiek zijn ontworpen voor professionele videoproductie. Ze bieden vaak een breder scala aan functies en opties dan consumenten camera’s en camcorders, en zijn vaak uitgerust met geavanceerde technologieën om de hoogste kwaliteit video-opnamen te produceren.

Professionele videocamera’s hebben vaak grotere beeldsensoren dan reguliere consumenten camera’s, waardoor ze in staat zijn om meer licht te verzamelen en daardoor een hogere beeldkwaliteit te produceren. Daarnaast hebben ze vaak optische zoom-motoren waarmee je sneller kunt in- en uitzoomen zonder dat je de camera hoeft te bewegen. 

Een nadeel van deze camera’s is dat ze een heel stuk duurder zijn dan de eerder genoemde soorten. Ook moet je net wat meer kennis en ervaring hebben om goed met deze camera’s om te kunnen gaan. 

De keuze voor een camera voor bedrijfsvideo’s zal afhangen van de specifieke vereisten van de video’s die je wilt maken. Veel van deze camera’s kun je ook gebruiken voor het maken van foto’s. Denk je eraan om jouw camera in de toekomst te gebruiken voor bedrijfsfotografie? Dan is het verstandig te kiezen voor een DSLR of mirrorless camera. Daarnaast hangt het juiste type camera ook af van factoren zoals de omgeving, de verwachte beeldkwaliteit en natuurlijk het beschikbare budget. Het is aan te raden om verschillende camera’s te testen en te bepalen welke het beste past bij je specifieke eisen.