Truffelmayonaise

Datum: juli 6, 2021
Categorie: Voeding en gezondheid
Truffelmayonaise afbeelding 01

Samenvatting Artikel

Houdt u van het bourgondische leven en geniet u van de kleine dingen? Dan is truffelmayonaise een heerlijk luxe product dat niet mag ontbreken in uw keuken. Veel gerechten hebben mayonaise als basisingrediënt zonder dat u dit wellicht wist. Zo wordt mayonaise in veel salades verwerkt en vormt het de basis voor veel andere sauzen. Daarnaast is iedereen natuurlijk wel bekend met de welbekende friet met mayonaise. Bent u een echte liefhebber van mayonaise en wilt u mayonaise van echte kwaliteit proeven? Dan is truffelmayonaise ideaal voor u. In dit artikel leggen wij u uit wat er zo speciaal is aan truffelmayonaise. 

Waar wordt truffelmayonaise van gemaakt?

Eigenlijk is truffelmayonaise niet veel anders dan “normale” mayonaise, maar er is nu een geheim ingrediënt toegevoegd. En u raadt natuurlijk al wat dit geheime ingrediënt is: truffel. Verder worden er nog een aantal basisingrediënten toegevoegd aan truffelmayonaise:

  • Ei
  • Zonnebloemolie
  • Olijfolie
  • Truffelolie
  • Truffel

Het proces is relatief eenvoudig. Alle ingrediënten worden in een kom samengevoegd en vervolgens is het een kwestie van roeren. Daarna is deze overheerlijke truffelmayonaise klaar om geserveerd te worden. 

Wat voor soorten truffelmayonaise zijn er?

In principe wordt truffelmayonaise voornamelijk van twee soorten truffels gemaakt. Dit zijn de zwarte en witte truffel:

1.Black truffle mayonnaise 

Black truffle mayonnaise wordt gemaakt van zwarte truffel. Deze truffel is heel moeilijk te kweken waardoor dit product zeer exclusief is. Dit zorgt er ook voor dat de prijs wat hoger ligt vergeleken met andere truffelsoorten. Van oudsher wordt deze truffel in Frankrijk verbouwd waar hij wild in de natuur voorkomt, maar tegenwoordig wordt dit ras ook in Australië en Nieuw-Zeeland gekweekt door het gunstige klimaat in die landen. 

2.White truffle mayonnaise 

White truffle mayonnaise wordt gemaakt van witte truffels. Daarnaast heeft de witte truffel ook een andere smaak dan de zwarte truffel. De zwarte truffel heeft een nootachtige smaak, terwijl de witte truffel juist meer naar knoflook smaakt. Tevens is de witte truffel nog exclusiever dan de zwarte truffel, omdat hij nauwelijks in het wild voorkomt. Alleen in Italië wordt deze witte truffel in het wild gevonden. 

Vegan truffelmayonaise 

Tegenwoordig is vegan truffelmayonaise razend populair gezien steeds meer mensen ervoor kiezen om veganistisch te leven. Omdat het product volledig vegetarisch is, wordt er geen gebruik gemaakt van eieren. Men zou denken dat de mayonaise hierdoor een andere smaak krijgt. Maar niets is minder waar, er worden simpelweg andere ingrediënten gebruikt die makkelijk de smaak van ei kunnen vervangen. De vegan truffelmayonaise is dus net zo lekker als de “normale” truffelmayonaise. 

De beste truffelmayonaise

Jean Bâton is een van de pioniers van truffelmayonaise. Hij werkte op de Holland-Amerika lijn waar hij werkzaam was in de keuken. Zijn diverse reizen hebben hem geïnspireerd om de lekkerste sauzen te maken. Zo maakt Jean Bâton de lekkerste mayonaise.