Vitamine C

Datum: april 21, 2021
Categorie: Voeding en gezondheid
Vitamine C

Samenvatting Artikel

Vitamine C: wat is het en waarom is het belangrijk

Vitamine C is een van de vitale vitamines die ieder persoon dagelijks nodig heeft en is te vinden in veel verschillende soorten voedsel. Een wat technischere term voor vitamine C is ascorbinezuur. Het zorgt ervoor dat het lichaam voldoende weerstand opbouwt en het immuunsysteem bevordert. Al een aantal eeuwen geleden werd de werking van vitamine C ontdekt. Zeelieden wisten bijvoorbeeld dat een tekort kan leiden tot scheurbuik. Daarom conserveerde ze verschillende soorten fruit om ervoor te zorgen dat ze voldoende vitamine C zouden binnenkrijgen als ze lang op zee waren. 

Een tekort aan vitamine C 

Een tekort aan vitamine C is zeer problematisch voor het menselijk lichaam. Verschillende lichaamsdelen hebben het nodig om te herstellen. Zo is vitamine C essentieel voor de wondgenezing, huid, tanden en het kraakbeen. Een tekort kan ontstaan wanneer iemand onvoldoende producten consumeert die rijk zijn aan vitamine C. 

Er zijn verschillende symptomen die een vitamine C tekort impliceren, waaronder blauwe plekken die langzaam genezen, bloedend tandvlees, vermoeidheid en gewichtsverlies. In een vergevorderd stadium kunnen zelfs inwendige bloedingen en scheurbuik optreden. Gelukkig bevat het doorsnee voedingspatroon tegenwoordig voldoende vitamine C waardoor een tekort zelden voorkomt. 

Een teveel aan vitamine C

Naast een tekort aan vitamine C, is het ook mogelijk om een teveel aan vitamine C te hebben. Een teveel aan vitamine C is in principe niet erg. Het lichaam zal net zoveel opnemen als het nodig heeft. Het overtollige deel wordt uitgescheiden. Helaas leidt een teveel aan vitamine C vaak wel tot diarree. 

Welke producten bevatten vitamine C?

Het menselijke lichaam produceert zelf geen vitamine C. Daarom is één van onze belangrijkste gezondheidstips om dagelijks voldoende producten te consumeren die rijk zijn aan vitamine C. Het zit vooral in verschillende soorten groente en fruit. Citrusvruchten zoals citroenen, sinaasappels en mandarijnen zijn bekende soorten fruit die rijk zijn aan de vitamine. 

Daarnaast zijn aardbeien, aardappels en broccoli ook producten die veel vitamine C bevatten. Het is ook mogelijk om voedingssupplementen in te nemen die extra vitamine C bevatten. Echter heeft onderzoek aangetoond dat extra supplementen er niet per se voor zorgen dat men minder vatbaar is voor verkoudheid. 

Hoeveel vitamine C heeft een persoon nodig?

De hoeveelheid vitamine C die een persoon dagelijks nodig heeft hangt af van de leeftijd. Voor volwassenen wordt 75 tot 90 milligram aanbevolen. Dit niveau ligt lager voor kinderen, namelijk 40 milligram voor kinderen van 6 tot 10 jaar. Voor pubers ligt dit niveau op ongeveer 75 milligram, bijna net zoveel als voor volwassenen. Als u dagelijks een sinaasappel eet, krijgt u ongeveer 66 milligram aan vitamine C binnen. Een stuk fruit dat rijk is aan vitamine C in combinatie met een ander product dat rijk is aan vitamine C zou dus ruim voldoende moeten zijn. 

Vitamine C aanvullen met sapkuren

Niet iedereen houdt van groente en fruit die rijk zijn aan vitamine C. Of u heeft simpelweg geen tijd om gerechten klaar te maken die veel vitamines bevatten. Vitamine C shots zijn een makkelijke middelweg. Dit is slechts een shot van 60 milliliter per dag, waardoor u gemakkelijk al een deel van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine C binnenkrijgt.