Vitamine D

Datum: april 21, 2021
Categorie: Voeding en gezondheid
vitamine D

Samenvatting Artikel

Vitamine D: wat is het en waarom is het belangrijk

Vitamine D is een van de essentiële vitamines die de mens dagelijks nodig heeft. Het lichaam kan in principe zelf vitamine D produceren met behulp van zonlicht. Het zonlicht schijnt op de huid en bevat UV-stralen, wat vervolgens wordt omgezet in vitamine D. Daarom is het belangrijk dat u elke dag minstens een half uur buiten bent. 

Vooral jonge kinderen en ouderen hebben extra veel vitamine D nodig. Er zijn twee soorten vitamine D: vitamine D2 (ergocalciferol) en vitamine D3 (cholecalciferol). Vitamine D is onder andere belangrijk voor de groei van botten, het afweersysteem, de spieren en de werking van verschillende organen. 

Een tekort aan vitamine D

Een tekort aan vitamine D kan zeer problematisch zijn. Dit zorgt er namelijk voor dat de botten verzwakken en breekbaar worden. In het extreme geval kan een tekort aan vitamine D leiden tot rachitis, wat zorgt voor misvormde botten bij kinderen. Daarnaast wordt vermoed dat een gebrek aan de vitamine diverse ziektes kan induceren, zoals kanker, diabetes en hoge bloeddruk. Het is lastig om te bepalen of iemand een vitamine D tekort heeft. Enkele symptomen die kunnen aanduiden op een vitamine D gebrek zijn vermoeidheid, pijn in de botten, spierpijn en stemmingswisselingen. 

Een teveel aan vitamine D 

Het komt zelden voor dat iemand een teveel aan vitamine D heeft. Op korte termijn kan het niet veel kwaad, maar er zijn wel degelijk gezondheidsklachten mogelijk op lange termijn. Een teveel kan dan leiden tot hartproblemen, nierproblemen, vermoeidheid en obstipatie. Die maximale hoeveelheid vitamine D die een persoon dagelijks mag binnenkrijgen is ongeveer 100 microgram. Voor kinderen ligt de maximale hoeveelheid op ongeveer 50 microgram per dag. 

Welke producten bevatten vitamine D?

Vitamine D wordt niet alleen uit zonlicht verkregen, er zijn diverse producten die men kan consumeren om het vitamine D gehalte aan te vullen. Veel visproducten zijn rijk aan vitamine D, waaronder haring, zalm en makreel. Verder zit er ook vitamine D in diverse boterproducten. Rood vlees en lever zijn ook bronnen van vitamine D. Eén van onze gezondheidstips is om een variatie van deze producten te consumeren.

Hoeveel vitamine D heeft een persoon nodig?

De hoeveelheid vitamine D die een persoon nodig heeft, hangt af van de leeftijd. Baby’s tot en met 1 jaar hebben ongeveer 8,5 microgram aan vitamine D nodig. Kinderen die ouder zijn dan 1 jaar en volwassenen hebben ongeveer 10 microgram per dag nodig. Vooral in de wintermaanden is het belangrijk dat u goed let op uw vitamine D consumptie, de zon is dan minder sterk waardoor het lichaam onvoldoende vitamine D aanmaakt. Wanneer men een gebalanceerd dieet volgt, zal men in de zomermaande voldoende vitamine D binnenkrijgen. 

Vitamine D supplementen

Het is ook mogelijk om vitamine D supplementen in te nemen als u een tekort hebt. Het is belangrijk dat de supplementen de juiste dosering bevatten. Per supplement is 10 microgram voldoende. Verder is het ook mogelijk om vitamine D shots te nemen, waarmee het vitamine D gehalte wordt aangevuld. Zo blijft uw lichaam altijd in topconditie.