Waar u op moet letten bij de taxatie van uw huis

Datum: juni 1, 2021
Categorie: Dienstverlening
Taxateur

Samenvatting Artikel

Wilt u een huis kopen of verkopen? Dan is het belangrijk dat u de exacte waarde ervan weet. Zelf kunt u dit globaal inschatten op basis van een aantal punten, maar het is natuurlijk beter als de inschatting zo exact mogelijk is. U wilt natuurlijk niet dat uw huis onder de correcte waarde wordt verkocht. Hiervoor schakelt u een taxateur in. In dit artikel vertellen wij u waar u op moet letten bij de taxatie van uw huis.

De locatie

Waar het huis is gelegen zal grotendeels bepalen wat de waarde ervan is. Zo zal een huis in Amsterdam Oud-Zuid een stuk meer kosten dan een huis in Oude Pekela. Dit is vanwege het feit dat Amsterdam meer voorzieningen heeft, waaronder musea, winkels en horeca. Hierdoor zijn de huizen in Amsterdam erg gewild, wat meer vraag en hogere biedingen als gevolg heeft. Bovendien zal de bereikbaarheid van de woning ook invloed hebben op de waarde van het huis. Ligt er een metrostation, bushalte of tramhalte nabij uw huis? Dan zal dit een positieve impact hebben op de prijs. Houd dus rekening met deze punten en zorg ervoor dat de waardebepaling dit ook in acht neemt.

De staat van het huis

Ook de staat van het huis zal invloed hebben op de waarde. Als het huis oud en vervallen is, dan zal het niet erg hoog worden getaxeerd. Aspecten zoals lekkages, scheuren in de muur en waterschade zullen dan ook een negatief effect hebben op de waarde. Wilt u uw huis verkopen? Dan moeten deze punten wel gemaakt en opgelost worden als u er een hogere prijs voor wilt krijgen. Daarnaast is het ook van belang dat u deze problemen ziet als u een huis wilt kopen. Heeft u een huis gevonden in uw droombuurt, maar bevindt het zich in een vervallen toestand? Dan is het belangrijk dat u tegen een juiste prijs biedt.

Wat verhoogt de waarde van uw huis?

Taxateurs letten op een aantal punten bij de waardebepaling van uw huis. Zo kan een uitbouw de waarde sterk verhogen. Ook zullen een terras en serre positief bijdragen aan de waarde. Kortom, alle extra’s aan uw huis zorgen ervoor dat de waarde zal stijgen. Zelfs kleine elementen, zoals een open haard of een goed energielabel, kunnen ervoor zorgen dat de waarde wat stijgt. Let hier dus ook op bij het kopen van een huis.

Hoe maakt u een goede indruk op de taxateur?

Een goede indruk is altijd belangrijk, dus ook wanneer uw huis wordt getaxeerd. Maak het huis in ieder geval goed schoon wanneer de taxateur langskomt. Het huis zal op deze manier ook nieuwer ogen. Verder kunt u kleine reparaties doen, zoals het maken van een kapotte lamp of het stucen van gaten in de muur. Als laatste punt is het cruciaal om alle relevante papieren klaar te hebben liggen. Met een goede eerste indruk kunt u uiteindelijk met een gerust hart naar de verkoopmakelaar voor uw nieuwe huis.