Waarom is kurk duurzaam?

Datum: augustus 3, 2021
Categorie: Huis, tuin en dier
Waarom-is-kurk-duurzaam-image-01

Samenvatting Artikel

Tegenwoordig is het erg belangrijk dat we zuinig met de aarde omgaan. Dierenwelzijn en klimaatverandering zijn twee beladen thema’s die veel aandacht verdienen. We moeten met z’n allen actie ondernemen om deze twee problemen om te lossen. Ook u kunt hierbij het verschil maken. Alle kleine beetjes helpen. U vraagt zich nu waarschijnlijk af hoe u zelf een steentje kunt bijdragen. Dit is eigenlijk heel makkelijk. Het enige dat u hoeft te veranderen, is uw eigen consumptiegedrag. Denk bijvoorbeeld aan kleding en accessoires. Deze worden vooral van materialen gemaakt die veel water nodig hebben. Kies er daarom voor om bewuster uw producten te kiezen. Kies bijvoorbeeld voor accessoires die van kurk zijn gemaakt. 

Producten die van kurk zijn gemaakt

Tassen en handtassen zijn twee producten waar we eigenlijk nooit bij stil staan. Ze zien er mooi uit en bijna iedereen loopt er mee. Maar wat we vaak vergeten is dat deze producten van dierlijk leer zijn gemaakt. Dit betekent dat er dieren worden geslacht zodat hun leer kan worden gebruikt voor de productie van deze accessoires. U draagt dus bij aan een verminderd dierenwelzijn als u producten van dierlijk leer koopt. Gelukkig kunt u zelf een verschil maken. Kies voortaan alleen voor producten die van duurzame materialen zijn gemaakt. Synthetisch leer valt hier niet onder, want hier worden stoffen gebruikt die schadelijk zijn voor het milieu. We doelen specifiek op kurk, bijvoorbeeld vegan rugtassen die van kurk zijn gemaakt. 

De duurzaamheid van kurk 

U vraagt zich misschien af hoe duurzaam kurk nu echt precies is. Worden er namelijk geen bomen gekapt voor de productie van kurk? Nee, dit is niet het geval. Kurk is weliswaar afkomstig van de kurkboom, maar hiervoor wordt de boom niet gekapt. De kurk wordt gewonnen uit de bast van de boom. Deze bast groeit vanzelf weer terug. Het is dus een volledig duurzaam proces. Daarnaast wordt er amper water gebruikt tijdens dit proces. Het gebruik van kurk is dus een verantwoorde wijze om verschillende producten op een duurzame wijze te produceren. 

Kurk is super trendy 

Met kurk bent u zeer stijlvol. Kurk ziet er namelijk niet hetzelfde uit als dierlijk of synthetisch leer, in plaats daarvan geeft het een compleet nieuwe look. Met vegan riemen speelt u in op de trends van de toekomst. U bent namelijk duurzaam bezig, geeft om het welzijn van de dieren en ziet er zeer stijlvol uit. Verder is het materiaal ook heel praktisch, het is namelijk heel licht. Zo kunt u makkelijk veel spullen in de tas stoppen zonder dat u last van uw schouders krijgt door een zware tas. Daarnaast is kurk goed bestendig tegen water en vuil. U kunt uw tas van kurk dus makkelijk overal mee naartoe nemen.